Aangepastsporten.info verhuist naar Uniek sporten

geplaatst op 16 februari 2017

Het Noord-Hollandse aangepastsporten.info van Sportservice Noord-Holland heeft zich vanaf woensdag15 februari aangesloten bij Uniek Sporten. Daarmee zorgen Sportservice en haar samenwerkingspartners, dat in één keer het complete aangepast (sport)aanbod van Noord-Holland aan Uniek Sporten is toegevoegd. De website unieksporten.nl is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport en geeft een overzicht van het landelijke aanbod voor de aangepaste sporter. Hierin kon het aanbod van onze Noord-Hollandse gemeenten natuurlijk niet ontbreken. Sportservice blijft in de regio het aanspreekpunt voor het aangepast sporten.

Historie aangepast sporten in Noord-Holland
Het is moeilijk, of zelfs onmogelijk, om op gemeentelijk niveau het aangepast sporten te organiseren. Binnen één gemeente wonen meestal niet genoeg mensen met dezelfde beperking, die dezelfde sport willen beoefenen. Het inzien van dit probleem en het daarom aangaan van intergemeentelijke samenwerking is één van de positieve ontwikkelingen die het samenwerkingsverband aangepast sporten in Noord-Holland in de afgelopen twintig jaar teweeg heeft gebracht. De gemeenten in Noord-Holland gelden dan ook als landelijke pioniers op het gebied van regionalisering in het aangepast sporten. Hierdoor heeft het samenwerkingsverband in de afgelopen 20 jaar provinciaal een enorm activiteitenbestand opgebouwd van meer dan 1000 sportactiviteiten voor mensen met een beperking.

Oud & nieuw
Tot voor kort werd al deze informatie door Sportservice Noord-Holland en Sportsupport gedeeld op de website aangepastsporten.info. Jarenlang was dit de digitale informatiebron voor het aangepast sporten in Noord-Holland. Door de samenwerking met Uniek Sporten verdwijnt deze website, maar blijft de informatie beschikbaar. Fonds gehandicaptensport, landelijke initiatiefnemer, heeft namelijk het platform Unieksporten.nl ontwikkeld waarin het aanbod uit heel Nederland in kaart gebracht wordt.

Hoe werkt Uniek Sporten?
Uniek Sporten bestaat uit een app en de website www.unieksporten.nl waar je op criteria als soort beperking(en), plaats en sport kan zoeken. Het aanbod is van sportaanbieders die naast hun reguliere aanbod ook aanbod voor mensen met een beperking hebben of is van gespecialiseerde sportaanbieders. Ook staat op de website per gemeente lokale informatie en regelgeving. Sportservice Noord-Holland heeft samen met de sportaanbieders in de provincie de laatste maanden het actuele aanbod van aangepaste sporten ingevoerd in de database van de website Uniek Sporten.

Naast de basisinformatie vind je op de website ook informatie over bijvoorbeeld aangepast vervoer, aanbod van maatjes als begeleider en over financiële tegemoetkomingen om met een beperking te kunnen gaan sporten. Vanzelfsprekend is de lettergrootte op de website makkelijk aan te passen. Ook via de websites van Sportservice Noord-Holland, Spurd & Sportsupport is de website Uniek Sporten bereikbaar.
Samenwerken met Uniek Sporten ziet Sportservice als een mooie volgende stap. Steffen van der Pol, projectmedewerker van Sportservice Noord-Holland: “met de samenwerking kunnen we de kwaliteit van het aanbod en de ondersteuning blijven garanderen in Noord-Holland terwijl de sporter met een beperking nog meer mogelijkheden krijgt om goed en toegankelijk sportaanbod te vinden.” 

Persoonlijk advies
Na 15 februari vervalt de website aangepastsporten.info. Wat blijft is de mogelijkheid van een gratis persoonlijk sportadvies van de specialist aangepast sporten van Sportservice Noord-Holland. Samen gaan jullie op zoek naar een passende sportieve activiteit passend bij jouw beperking en bij jou in de buurt.

Nieuw aanbod?
Ook voor ondersteuning van verenigingen met een aangepast sportaanbod blijft de regiomedewerker van Sportservice Noord-Holland het aanspreekpunt. Ben jij geïnspireerd door het aanbod op de website van Uniek Sporten of wens je ondersteuning bij het opzetten van nieuw of bestaand sport- en beweegaanbod? Neem dan direct contact op met de regiomedewerker aangepast sporten bij u in de regio. Contactgegevens vindt u op www.unieksporten.nl door uw gemeente te selecteren.